joi, 3 februarie 2011

Liniile RATUC si personalitatea lor

Cu ce mergi la servici? Daca folosesti transportul in comun, probabil ca ai observat ca fiecare linie are o personalitate. Personalitate data de calatorii din bus(folosesc bus indiferent daca discut despre autobus, tramvai sau troleibus).

P7210568_1

Exemple:

  • 35 (Zorilor-Piata Garii) – este clar busul studentilor. Tot Observatorul traieste cu 35-ul. Eu am depins de el 4 ani. Studentii din Obs au scoala in centru(Poli, Medicina). E un bus vesel, plin de viata, cu glume, drame si vesnic grabit. Alearga pe Calea Turzii de parca e ultima calatorie pe care o face.
  • 25 (Manastur-Gheorgheni) – este busul care te duce #lamall. Intotdeauna populat cu pitzi si cocalari, domnisoare clar scarbite de transportul in comun, care regreta profund faptul ca trebuie sa suporte mirosul si compania mediocrilor pentru a ajunge la raiul cumparaturilor. Este un bus cu susoteli, fitze si figuri, plase de la Zara si Auchan tinute cu mandrie pe drumul de intoarcere.
  • 102 (Manastur-Bulevardul Muncii) – este busul muncitorilor. Face legatura intre un cartier de 100 000 de muncitori si fabricile unde lucrau toti acum 20 de ani. Este mereu plin, totdeauna grabit spre Muncii si linistit spre casa, obosit de nesomn dimineata si de epuizare dupa-masa, galagios si furios ca un strungar proaspat iesit din schimb.
  • 9 (Manastur-Piata Garii) – este busul care duce studentii din Hasdeu la gara. Vinerea grabit ca scapa trenul, duminica plin cu sacose si miros de sarmale, snitele, slanina afumata si borcane cu castraveti acri.
  • 30 (Marasti-Grigorescu)-este cel mai batran dintre busuri. Este busul care duce batranii din Grigorescu la Piata Marasti. Intotdeauna linistit (doar nu vrem sa scuturam prea tare batraneii, sa nu se trezeasca), cu cozi de patrunjel verde care ies din plase de fas pline cu cartofi si orez, cu gandul departe si demult, in vremuri cand Clujul era mult mai mic si cand, mergand pe strada, se salutau si cunosteau cu jumatate din trecatori.

P7210569_1

Deocamdata atat despre personalitatea liniilor Ratuc. Alta data, poate mai multe. Uitati-va in jurul vostru cand e plin de oameni si veti avea de invatat…

12 comentarii:

  1. 9-le miroase a chiftele si snitel in fiecare duminica, atunci cand revin studentii. coboara toti in statie "La agronomie" si tin blocata trecerea de pietoni timp de vreo doua-trei minute.

    RăspundețiȘtergere
  2. 25-ul e plin de pitzi si pentru ca inainte de mall opreste la FSEGA :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Tudor sa inteleg ca esti familiarizat cu 9-le?

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar de la primele 2 statii, la dus, pe la primele ore ale diminetii 4-le e plin de tanti care merg in Piata Marasti sa isi vanda zarzavaturile si branzeturile home-made si ocupa cate 4 locuri cu plase de rafie si galeti cu smantana.. 4-le mai e populat si de rromanes a caror oprire e la gara. Ei sunt mai vorbareti de obicei si niciun controlor de bilete nu ii da jos.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Madelie: deci ca sa calatoresti fara bilet, dupa ce urci e bine sa te infiltrezi printre negriciosi? :))

    RăspundețiȘtergere
  6. @dragos, nu tocmai. Nu am stat in hasdeu. In ultima vreme se nimereste sa prind evenimentul, sa-i spunem marea migratie saptamanala cand studentii se intorc din orasele de bastina incarcati cu hrana de la mame, din postura de sofer. si stau cate doua minute pana trece turma strada :)
    Da-s simpatici. Se vede pe fata unora ca sunt constienti ca vor fi atacati de colegii de camera si ca pachetul pus de mama nu va tine decat o zi

    RăspundețiȘtergere
  7. 37 (Piata Mihai Viteazul - Romulus Vuia) Un bus în care todeauna vei gasi un bătrânele care merge al piaţa cu autobuzul de 7:05 când merg şi elevi la şcoală.
    24B (Gheorgheni - Polus Center) busul care leaga mallurile. Daca nu gasesti ceva in unul mergi in celalalt.
    50 (Zorilor - Munci)Plin de studenţi de la poli si muncitori de pe Munci.

    RăspundețiȘtergere
  8. 36- Zeci de ani, sub numele de 13 a fost autobuzul Oserului. Cine stie ce e Oserul stie si ce personalitate capata in ziua de targ acesta. Valizele de lemn unsuroase, pline cu burghie si piulite, ranitele din care ies undite, lazi cu carti, etc. Si mai ales oamenii necajiti. Cei cu ochelarii legati cu sfoara, cu basca bleumarin roasa la tiv, batranele in paltoane barbatesti ponosite...

    RăspundețiȘtergere
  9. Clar trebuie sa scriu o continuara pentru acest post, continuare in care sa pun si liniile pe care le-ati scris in comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  10. mmmmm 37 <3 intotdeauna la profram, dar care se anuleaza la fiecare meci CFR

    RăspundețiȘtergere
  11. Asai am uitat sa spun ca la majoritatea meciurilor CFR autobuzul 37 şi 38 de obicei opresc la intersectia 7 strazi.

    RăspundețiȘtergere